Kutatás és Fejlesztés

2024/03/28

A T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. konzorciumi partnerség keretében újabb sikeres k+f projektet zár 

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00052 azonosítószámú, „Haszonjárművek felépítményének és alvázának tömegcsökkentése hibrid anyagpárosításokkal” című projekt a BUDAMOBIL-CARGO Kft., a T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. és a Neumann János Egyetem alkotta konzorciumban valósult meg.

A járműipart formáló trendek fenntartható és a lokálisan zéró kibocsátású közlekedés irányába mutatnak. Míg előbbi alapanyag- és technológiafejlesztéssel, valamint körforgásos gazdasági modellel, addig utóbbi alternatív energialáncokkal igyekszik választ adni a felmerülő kérdésekre. A fenntartható közlekedés záloga „egyszerű”: az el nem használt energia. Ez elérhető tömegcsökkentéssel.A tömegcsökkentés azonban nem eredményezheti a jármű szerkezeti integritásának romlását, ezért a megőrzés érdekében a gyártás során felhasznált anyagok a biztonság és a stabilitás fontos tényezőivé válnak. A tömegcsökkentési trendek a tehergépjárművek és a vontatmányok terén is megfigyelhetők.

A három évet felölelő kutatás-fejlesztés eredményeként, a konzorciumban ötvözve az iparvállalatok (BUDAMOBIL-CARGO Kft. és T.E.T.T. Mérnökiroda Kft.) piaci, gyártási és marketing tapasztalatát az up-to-date egyetemi kompetenciákkal (Neumann János Egyetem), mérnöki számításokkal és anyagtudományi vizsgálatokkal innovatív termék és technológiai-tudásbázis jött létre. A projekt során célunk volt a BUDAMOBIL-CARGO Kft. által gyártott pótkocsit alapul véve, valamint annak dimenzióit megtartva, egyes részegységek tömegének akár 70%-os, míg a teljes pótkocsi tömegének 30%-os csökkenése. A fejlesztés során a Neumann János Egyetem alkalmazott kutatási eredményei és ajánlásai alapján az iparvállalatok új technológiát vezettek be a termelésükbe. A kompozit-technológiával készült felépítmények gyártását a BUDAMOBIL-CARGO Kft. koordinálta, míg a segédberendezések, kisebb részegységek kivitelezéséért a T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. felelt. A kompozitok mellett növelt szilárdságú acélok kerültek beépítésre elsősorban az alvázba az egyetem akkreditált méréseit követően, továbbfejlesztett kötéstechnológiával. A kitűzött célokat elérve létrejött egy ultrakönnyű pótkocsi prototípus-sorozat, melyekben az általunk ismert piaci szereplők közül elsőként innovatív anyagpárosításokat alkalmaztunk. Egy olyan magyar termék jött létre, amelyre nem volt  példa a tehergépjárművek területén. A prototípus neve: Composite Ultralight.

A projekt eredménye realizálódik a felhasználók szintjén, hiszen azonos szállított tömeg mellett a vontató járművel jelentős üzemanyag megtakarítás, gumikopás érhető el. Több hasznos tömeg esetén rendszeres szállítás mellett számottevően csökken az anyagmozgatás száma. Az eredménytermék a felsorolt okok mentén jelentős nemzetgazdasági előnyöket jelenthet, hiszen csökkenő környezetterhelés mellett növekvő produktivitás jellemzi.

Kapcsolattartó:

T.E.T.T.  Mérnökiroda Kft.
Végh Tamás – ügyvezető
tel:+36 79 322 824
e-mail: tett@tett.t-online.hu

2024/01/09

AZ ÚJ, KÖNNYEBB ÉS NAGYOBB TEHERBÍRÁSÚ PÓTKOCSI KIFEJLESZTÉSÉT SZOLGÁLÓ KÖZÖS MUNKA A VÉGSŐ SZAKASZÁBA LÉPETT, EREDMÉNYE AZ AGROmashEXPO -N KERÜL BEMUTATÁSRA

Az extrakönnyű haszongépjármű kifejlesztését megcélzó – a kalocsai BUDAMOBIL-CARGO Kft -vel és a kecskeméti Neumann János Egyetemmel közös, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00052 azonosítószám alatt nyilvántartott – projektünk célkitűzései közé tartozott, hogy részben kompozit műanyagokat felhasználva egy, a jelenlegi gazdasági körülmények között is stabilan gyártható járművet alkossunk.

Az eddig elért eredmények alapján legyártott mintadarab az agrárágazat legrangosabb és legnagyobb hazai szakkiállításán, az AGROmashEXPO -n (B pavilon B54 -es stand) kerül bemutatásra 2024. január 24 – 27. között.

Bővebb ismertető az elért eredményekről itt: https://www.tettkft.hu/palyazatok-eredmenyessege/

Az AGROmashEXPO -n (B pavilon B54 -es stand) bemutatásra kerülő fejlesztés: https://youtu.be/0mZQHG78vXs?si=JBD9rgRvt77KHD6p

Részletek az eseményről itt: https://agromashexpo.hu/

2021/10/18

A T.E.T.T. Mérnökiroda Kft. is részt vett a XIII. Országos Anyagtudományi Konferencián Balatonkenesén

Az Országos Anyagtudományi Konferencia idén, segítve az anyagtudomány, az anyagvizsgálat és az anyaginformatika legfrissebb eredményeinek, fontosabb irányainak és az újonnan elért eredmények felhasználási területeinek megismerését, “A jövő anyagai és technológiái” mottó jegyében került megrendezésre.

Kollégáink Rutscher András és Bársony Zsombor, a 2021. október 10-12. között lezajló eseményen a „Vibrációs feszültség mentesítési eljárások és a kapcsolódó diagnosztika kifejlesztése precíziós öntvény alkatrészek kezelésére” című, 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00005 azonosítószámú K+F projektünk keretében, „vibrációs elven alapuló feszültségmentesítés” területén végzett kutatásuk részleteiről és az elért eredményekről tájékoztatták a konferencián résztvevő szakembereket, érdeklődőket.

2021/03/31

Bővebben:

http://www.tettkft.hu/wp-content/uploads/2021/06/komm-összef_kiadvany_NKFIA_3_mit-tervezunk_20210331_v2.pdf

2021/03/31

Bővebben:

http://www.tettkft.hu/wp-content/uploads/2021/06/weboldalra_2.1-alá_v2.pdf

…összhangban a természettel…

Környezetközpontú irányítási rendszer ISO 14001:2004
Minőségirányítási rendszer ISO 9001:2009
Minősített hegesztőkkel dolgozunk EN287-1
Minősített hegesztési eljárást alkalmazunk (WPQR) MSZ ISO 15614-1:2004
Felületvédelem:tüzihorgonyzott, 1. o. minőségben, 5 év garancia